Mala Stanica

malastanica-profilepic

Mala stanica
Kralja Petra I Karađorđevića bb, Banja Luka (pored nove zgrade Vlade)
T: 051/ 326-730
F: 051/ 326-731

Mala stanica TC Mercator
Aleja Sv. Save 69, Banja Luka
T: 051/ 344-310
F: 051/ 344-311
E-mail: malastanica3@gmail.com

Web: www.malastanica.com

O Maloj stanici
1891. godine sagrađena je mala željeznička stanica na pruzi Banja Luka-Dobrljin kao dio planirane otomanske željeznice koja je trebala da poveže zapadnu Evropu sa Turskom. Danas je ovaj objekat od arhitektonsko-istorijskog značaja na listi nacionalnih spomenik. U duhu očuvanja tradicije zadržano je i ime lokala, a vezu sa prošlim vremenima čuva replikom autentičnog enterijera.

Restoran-bar “Mala stanica” nalazi se u gradskoj zoni, na mjestu gdje je željeznička pruga presjecala glavnu saobraćajnicu nekada Carev,Kraljev, pa Titov drum, a danas ulicu Kralja Petra I Karađorđevića, između Prirodno-matematičkog fakulteta i zgrade Vlade RS. Specifičan interijer koji krasi preko 200 fotografija iz prošlosti Banjaluke pogodan je za održavanje raznih manifestacija, tematskih večeri, poslovnih ručkova ili romantičnih večera.

Koncept restorana “Mala stanica” zamislio je Vlada Simić, poznati srbijanski kuvar koji je svoj pečat ostavio u poznatim beogradskim restoranima. Prvi i jedini restoran u Banjaluci, čiji se koncept zasniva na svjetskom trendu “slow food” ili, u prenesenom značenju “sporom služenju hrane”. To podrazumijeva da se obroci serviraju u nekoliko iznošenja, da bi se moglo probati više raznovrsne hrane uz odgovarajuća vina, a u potpunosti prema ukusu gosta i njegovom trenutnom raspoloženju. Za pripremu hrane koriste se najkvalitetniji sastojci, znanje i umjetnost kombinovanja različitih nacionalnih kuhinja.Najvećim dijelom riječ je francuskoj kuhinji, kombinovanoj sa mediteranskom i istočnjačkom kuhinjom, sa izvjesnim modifikacijama kako bi sve bilo prilagođeno mentalitetu domaćih ljudi.

Bogatu vinsku kartu restorana “Mala stanica” čini preko pedeset probranih vrsta vina, a riječ je o najkvalitetnijim malim podrumima i proizvođačima vina. Veoma česti gosti Male stanice su stranci koji često žele probati domaća vrhunska vina, a za domaće goste tu su vina iz Srbije, Španije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Australije, Francuske, Portugala, Čilea, Argentine i Italije.Izbor i pomoć pri sljbljivanju hrane i vina prepustite Damiru Arnautoviću, prepoznatljivom licu restorana

Mala stanica je mjesto promovisanja uživanja originalnog i opuštenog načina življenja te mjesto u kome ćete zasigurno osjetiti urbani duh Banjaluke,ali i drugih svjetskih destinacija.To je mjesto za putnike koji se uvijek vraćaju…

TRENUTNO NEMA NOVOSTI